A
kosárfonás eredete, történelmi áttekintés II.
A vízparti nádasok és füzesek használatát a kései feudalizmus időszakában az úrbéri kontraktusok szabályozták. Az alpári uradalom vezetői a falubeliek jogos igényeinek kielégítése mellett gondosan ügyeltek a határban található füzesek és nádasok ésszerű, gazdaságos felhasználására, a füzeserdők területének telepítésekkel történő kiterjesztésére.
A kosárfonás helyi történeti karrierjének kialakulása elsősorban annak köszönhető, hogy a Tisza ártere bőven kínálta e tevékenység legfontosabb alapanyagait: a füzet, a nádat, a gyékényt és a sást. A vesszőfonás történetének kezdeteiről, korai szakaszáról viszonylag keveset tudunk. Szinte biztosra vehető azonban, hogy a vesszőfonás különféle gazdasági célú, házi alkalmazásai végigkísérték a falut története folyamán. A vízjárta területek lakóházaitól, gazdasági és pásztorépületeitől kezdve a terménytárolókon, kisebb-nagyobb kosarakon, kasokon keresztül a legkülönfélébb halászeszközökig (varsák, csapdák, rekeszek) szépszámú tárgyi bizonyíték mutatja a népi vesszőfonatok XVIII–XIX. századi jelentőségét.

A helybéli kosárfonás kiemelkedő szerepét a XX. század hozta meg. Olyan háziipari jellegű tevékenységgé fejlődött, amely egyre inkább a különféle általános használati tárgyak (gazdasági és bevásárló kosarak, vesszőbútorok, dísztárgyak) kereskedelmi célú előállítására specializálódott. A kosárfonás a század folyamán az egyik legjelentősebb alpári kiegészítő gazdasági tevékenységgé vált. A korábbitól eltérő új típusú termékek technikai elemeit tanfolyamok keretében tanították be a XX. század elején. 1903-ban az alpári községi tanács előtt fölolvastatott „Abonyi Károly gazdasági szaktanár felhívása házi ipar, mint kosár kötés, szalma, gyékény és vesszőből készült iparczikkek betanítására tartandó 4 hetes tanfolyamhoz szükségeltetendő kellékek megadása iránti kéllelme”.

1951. augusztus 16-án 148 taggal megalakult a kosárfonásra szakosodott alpári Háziipari Szövetkezet, amelynek taglétszáma ezután folyamatosan nőtt, és csak az 1980-as években esett vissza. A kosárfonás az 1990-es években egyre inkább elvesztette hajdani jelentőségét. A hozzávetőlegesen egy évszázadon keresztül virágzó háziipari tevékenység művelői közül kiemelkedik Horti József népi iparművész, akit művészi szintű alkotásaiért és mesterségbeli tudása elismeréseként a Népművészet mestere címmel tüntettek ki.

A levágott zöldvesszőt gúzsba kötötték, majd kúpba rakták. Legnagyobb részét nem zöld-, hanem főzött vesszőként hasznosították. Az erre alkalmas üstökben elvégzett főzést a vessző héjának eltávolítása, a többnyire gépi hántolás követte. A lehántolt vesszőket kúpokba rakva vagy kiterítve megszárították, majd magasság és vastagság szerint osztályozva és csoportosítva elraktározták.

A zöldvesszőkből egy speciális eszközön, a fakutyán készített zöldkasok technikája rendeltetésénél fogva a hagyományos vesszőfonás elemeit őrzi. A több évszázados kötési művelet alkalmazását sosem szorította végleg vissza a háziipari kosárfonás, bár jelentősége az efféleképpen előállított gazdasági épületek, eszközök, halászszerszámok eltűnésével nagymértékben csökkent.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése